úterý 16. října 2007

Bali, c'est un truc de ouf...

Po drkotavém přistání na letišti kousek od hlavního města Denpasaru na nás na letišti čekali naši dva průvodci - Gábina a Luboš. Tento pozoruhodný pár neohrožených dobrodruhů a potápěčů se před sedmi lety rozhodl pro zásadní životní změnu a přesídlil do Indonésie, kde nyní provozuje něco na způsob místní cestovní kanceláře, a to tak, že na základě svých bohatých zkušeností a výborné znalosti místního prostředí poskytují především českým turistům veškerou představitelnou asistenci při pobytu v oblasti a to na bázi individuálního balíčku programů a aktivit šitého přímo na míru na základě požadavků a možností klientů. K dispozici mají mimo jiné i vlastní loď, klasický indonéský škuner Sealady (není to žádná malá loďka, i s posádkou se na ní může plavit až okolo třiceti lidí), se kterou brázdí nebezpečná moře okolo ostrova.



Abychom využili naplno krátký čas trávený na ostrově, kontaktovali jsme je předem, a za úplatu využili jejich služeb - od vyzvednutí na letišti, přes dohodnutí kvalitního levného ubytování na pěkném místě až po výlety po celém ostrově a pomoc při smlouvání a při nákupech. Veškerý kontakt s nimi probíhal ne velmi neformální bázi a ve skutečnosti se dá říct, že prostě trávili celý týden dovolené s námi. Protože byli oba moc fajn, byla pro nás jejich společnost více než příjemnou záležitostí plně maximalizující náš celkový užitek z výletu. Luboš nás jako rozený vypravěč stále zásobil ohromným množstvím výborných historek a zážitků, díky čemuž jsme se mohli dozvědět skutečně mnoho o poměrech v Indonésii.

Ostrov Bali je výjimečný hned z několika důvodů. Jedná se o nejpopulárnější turistickou oblast celé Indonésie, a přestože naprostá většina obyvatel tohoto státu jsou muslimové, Bali se liší tím, že přes 90 % obyvatel zde jsou hinduistického vyznání (jedná se specifickou formu hinduismu, která je typická pouze pro Bali), proto je kultura celého ostrova naprosto odlišná od té ve zbytku Indonésie. Na ploše zhruba osmkrát větší než je rozloha Singapuru jich tu žije přes tři milióny obyvatel. Zásadním hybatelem života v oblasti je turismus a dále pak řemeslná výroba. V nejznámějších plážových střediscích jako je například Kuta není v podstatě nic jiného, než zázemí pro turisty, to znamená ubytovací a stravovací zařízení a spousta obchůdků, obchodů, hospod, barů a diskoték. Naopak v tradičních oblastech řemeslné výroby jsou doslova tisíce výroben, jedna vedle druhé, některé takovéto vesničky se zaměřují na řezbářství, jiné na sochařství atd. Veškerou produkci odtud chrlí do celého světa a vyrábí se tu kupodivu i mnoho suvenýrů, které se pak prodávají v jiných zemích. Viděli jsme například australské bumerangy či tradiční africké sochy. Snad nejoblíbenějším místním motivem je bůh Višnu sedící na ramenou napůl ptákovi napůl člověku - Garudovi.

Turismus na Bali byl v posledních letech dvakrát těžce otřesen a to v letech 2002 a 2005, kdy bylo sérií výbuchů přímo cílených na zahraniční turisty zabito přes 200 lidí. Náhodou se to stalo přesně v místech, kde jsme pobývali a i přesně ve stejnou dobu, kdy jsme tam byli. Za útoky pravděpodobně stojí teroristická organizace Jemaah Islamiyah, která tak usiluje o vytvoření chalifátu na území jihovýchodní Asie. Na místě nejtěžšího výbuchu v roce 2002 je dnes památník se jmény všech obětí.

Žádné komentáře: