úterý 13. listopadu 2007

Denní chléb studenta SMU

Nezasvěcenému čtenáři mého blogu by se mohlo zdát, že jsem do Singapuru přijel jen a pouze kvůli tomu, abych tu mohl cestovat po okolních zemích, účastnit se nepřeberného množství dekadentních večírků a všemožnými jinými způsoby plýtvat penězmi svých sponzorů. Těžko už o tom asi budu někoho přesvědčovat, ale někdy to ani není tak úplně pravda. V blogu se snažím zachycovat všechny zajímavé zážitky z cest a nikoli veskrze nudné, nezáživné líčení toho, jak tu plním své studijní povinnosti. To ale neznamená, že to nedělám. Abych vyvedl některé čtenáře z omylu, pokusím se v následujících řádcích popsat, jak vypadala pracovní část mého minulého týdne v Singapuru. Jak už jsem se dříve zmiňoval, navštěvuji na Singapore Management University celkem pět předmětů. A jejich úspěšné projití je podmíněno plněním mnoha povinností během celého semestru...


Pondělí
10:00 - 11:45 - meeting ve škole se skupinou na Biological models ohledně naší prezentace
(odevzdání a vysvětlení mé části prezentace)

12:00 - 13:50 - meeting se skupinou na Strategy
(zkouška blížící se prezentace a rozdělení zbylých úkolů)

14:00 - 15:15 - bazén

15:30 - 20:00 - hodina Visual Design for Marketing

20:00 - 21:10 - meeting se skupinou z předcházející hodiny
(práce na skupinovém projektu - 11 A3 plakátů pro novou školní kampaň)




















Úterý

8:30 - 11:45 - hodina Management science
(odevzdání 3. idividuálního a 2. skupinového úkolu)

12:00 - 15:15 - hodina Negotiation
(odevzdání prvního journal reportu)

15:30 - 18:45 - hodina Strategy
(prezentace případové studie o farmaceutické firmě Eli Lily a odevzdání zprávy o návštěvě logistického centra společnosti Catterpillar.

19:00 - 20:00 - bazén





























Středa

10:00 - 11:30 - meeting se skupinou na Biological models
(zkouška prezentace a doladění posledních detailů)

12:000 - 15:30 - hodina Biological Models for business applications
(prezentace o Chaos theory s mojí částí o butterfly effectu)





















K rozpisu ještě nutno dodat několik zajímavostí...

Příjemným překvapením bylo zjištění, že zadání projektu na Visual design nebylo jen smyšlenou hrou, ale skutečnou soutěží pořádanou školou a hodnocenou porotou grafiků, umělců a představitelů univerzity. Veškeré práce měly být poté vystaveny v prostorách školy. Méně příjemná pak už byla skutečnost, že kanadský pár Amanda a Mike se kterými jsem byl ve skupině, jsou dost neschopní, takže jsem nakonec musel udělat 10 z 11 návrhů sám, aby je oni, poté co jsem ve čtvrtek odjel, úplně zkazili a pohřbili tak mé úsilí. Alespoň jsem se ale trochu naučil pracovat ve Photoshopu.

Obsáhlý individuální úkol na Management science se týkal celkem jednoduché optimalizace skladovacích nákladů. Zadání skupinového úkolu už tak triviální nebylo, moje skupina si s ním moc nevěděla rady, takže jsem nakonec celý model lineárního programování sestavoval prakticky sám. Ještě že byl k dispozici přítel na telefonu - brilantní ekonometr Mojmír. Naštěstí jsem alespoň jsem se potom nemusel podílet na psaní zprávy se všemi odpověďmi, to mi týmoví kolegové odpustili.

Návštěva sídla firmy Catterpillar byla příjmným zpestřením mně jinak nic neříkajícího předmětu Strategy. Místo abychom naslouchali složitým a někdy až zbytečně působícím myšlenkovým konstrukcím Bena Chana, nasedli jsme do auobusu, abychom si podobné informace, ovšem v mnohem praktičtější podobě vyslechli od představitelů singapurské divize Catterpillaru, globálního výrobce těžké techniky. K tomu byl navíc součástí raut a exkurze do zázemí společnosti.

Samozřejmě jsem vynechal mnoho dalších věcí, které jsem v popisovaných dnech dělal a i spoustu těch, které jsem nedělal (např. vynechané skupinové meetingy) Když si k tomu přimyslíte, že tento týden ani nebyl ten nejhorší a že k tomu všemu ještě musím stíhat psát blog, třídit a upravovat fotky, nakupovat, vařit, prát a uklízet celý apartmán (ostatní to moc často nedělají), jistě pochopíte, že na spánek mi někdy ani moc času nezbývá a že se mi většinou z víkendových cest ani nechce zpátky.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ty dva plakáty Help them... jste dělali nebo to jsou někde ztažené?
Zvlášť ten .........the top, je skvělej. Hned bych si ho jako plakát pověsila!!! fakt úžasnej. V.

Tomáš řekl(a)...

Kdybych to někde stáhl, tak bych to sem nedával. =)