sobota 15. září 2007

Stravování v Singapuru

Možná nadešel ten správný čas, abych se pokusil podrobně popsat, jak tu vypadají stravovací možnosti a s jakými kuchyněmi jsem se tu měl možnost setkat.

Tak předem musím říct, že se stravovací návyky od těch v České republice podstatně liší. Ekonomická vyspělost Singapuru silně podmiňuje racionalizaci stravování a tak se většina lidí nestravuje doma, ale využívá služeb "specialistů". Aby byla uspokojena velká poptávka, bylo potřeba vybudovat mnoho stravovacích zařízení poměrně velkých kapacit - a výsledek je na světě - všudypřítomné food courty neboli kopitiamy neboli veřejné jídelny nabízejí veliké možství pokrmů za velmi přijatelné ceny. V těchto jídelnách se stravuje skoro každý a proto je můžete najít skoro všude. Některé jsou více lidové, některé luxusní, některé se více zaměřují na určitou kuchyni. Jisté ale je, že ať už navštívíte kteroukoli z nich, nebudete odcházet s prázdným žaludkem.

Kopitiamy jsou vlastně seskupením několika (podle velikosti té které jídelny, ale řekněme tak 20 - 50) stánků s jídlem. V každém ze stánků je potom k nalezení jiný druh pokrmů. Zatímco některé reprezentují kuchyně určitých oblasti jihovýchodní Asie, jiné se specializují pouze na jediný druh přípravy pokrmů, a další mají svoji nabídku dokonce omezenou na několik variací jediného pokrmu. Všechny tyto stánky sdílejí společné prostory pro zákazníky a také úklidová služba je pro tyto prostory společná.

Za zmínku jistě stojí následující stánky:
  • Stánek s Yong Tau Fu - "vyber si sám, co bude plavat v tvé polévce"
  • Stánek s fishballs - velmi oblíbené koule z těsta s obsahem rybího masa se podávají na několik způsobů, jedním z těch nejzákladnějších je fishball noodle soup
  • Stánek s uzenou kachnou - můžete si ji dát s rýží nebo s nudlemi, nebo v dietnější podobě pouze jako uzené kuře
  • Stánek s thajskou kuchyní - tak zde je nabídka dost bohatá, ať už si ale dáte cokoli, většinou to bude hodně moc pálit.
  • Stánek s Laksami - Laksa je, jak už jsem se zmiňoval, pikantní "polévka" s kokosovým mlékem, se smaženým tofu a se spoustou mnoha dalších ingrediencí, v závislosti na variantě Laksy.
  • Stánek s původní singapurskou kuchyní - zde dominují dva hlavní pokrmy - smažená rýže (smažené nudle) a carrot cake. První je nejběžnějším jídlem skoro v celé Malajsii a Indonésii. Není to nic mimořádného, prostě smažená rýže (nebo nudle) se zeleninou a vlastně asi skoro se vším, co dům dá. Zato carrot cake je zvláštní těsto připravené z bílé ředkve a uvařené v páře. Ochutnal jsem jednou a stačilo mi.
  • Stánek s Dim Sum - v malých košících podávané chuťovky původem z číny
  • Stánek s čínskými nudlemi - mezi mé oblíbené menu patří například maso na pepři s domácími nudlemi a k tomu pár smažených knedlíčků, ke kterým se v malém množství přijídá strouhaný zázvor zalitý sojovou omáčkou - výborná symfonie chutí.
  • Indický stánek - jeden z mých nejoblíbenějších - nejlepší jsou roti prata - indické placky připravované na objednávku, k nim je zdarma podávána speciální "kari" omáčka, do které si placky můžete namáčet.
  • Stánek s ovocem - na kousky vám zde nakrájí mango, ananas, meloun, papáju a mnoho dalších plodů. Možností je také nechat si připravit čerstvý ovocný džus.

Mimo zmiňovaných popisků jednotlivých stánků ve food courtech bych ještě napsal pár slov o fenoménu jménem bubble tea. Základní koncept, který se poprvé objevil na Taiwanu je jednoduchý - nabídnout zákazníkům osvěžující chlazené nápoje lahodných chuťových variací, které mimo nápoje samotného obsahují tapiokové kuličky černé barvy (konzistence želé, chuť nevýrazná). Pijí se z uzavřených kelímků brčkem širokým natolik, že umožňuje nasát i kuličky - bubbles neboli také pearls. Dobrý nápad je, že otevřená strana kelímku s nápojem je na závěr přípravy zalepena průhlednou fólií, kterou musíte poté probodnout brčkem. Svůj bubble tea si můžete před konzumací protřepat a jen těžko se vám vylije. Existují celé řetězce stánků s bublinkovým čajem - např. Cold passion nebo Sweet talk. Před několika lety zažíval obchod s bubble tea skutečný boom a stánky byly prý skoro všude. Dnes je musíte spíše hledat, ale určitě se to vyplatí.

Příchutí je celá řada, jak jsem pochopil, tak základní je jasmínový čaj s mlékem. poté existuje řada různých čajů s různými příchutěmi (jako například červený čaj, zlatý čaj, ...) Dále si můžete objednat ledovou tříšť s ovocnými příchutěmi (já si dávám nejčastěji tu mangovou.)

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Za tu dobu co tam jsi si přibral nebo zhubnul?? P.

Tomáš řekl(a)...

Nejspíš ani jedno.

Kuba řekl(a)...

A nenarazil si náhodou na nějaký český stánek/hospodu s "typickým" jídlem a pivem?

Tomáš řekl(a)...

Nenarazil, bohužel... Dokonce jsem i volal na českou ambasádu tady v Singapuru, jestli tu něco takového není a tam mi potvrdili, že opravdu ne.